Nova fabrika

nova-fabrika_03

Dislocirano povećanje „Europolisa“ nastalo je s proleća 2007. godine kada je dr Vladan Zečević od Agencije za privatizaciju Srbije, na javnom nadmetanju, kupio „Zorka Termoplast“ iz Mesaraca plus obaveze prema poveriocima i zaposlenima. Zauzvrat je dobio plac od četiri hektara (40.517 m2), na njemu 6.125m2 proizvodnog i poslovnog prostora, ali i 48 radnika. Odmah je započeta rekonstrukcija i revitalizacija objekata, iseljavanje postojeće i unošenje opreme za proizvodnju građevinskog materijala od čelika, izgradnja betonskog platoa od 2 ha namenjenog proizvodnim potrebama.

nova-fabrika2_07Posebna pažnja posvećena je uređenju radnog i poslovnog prostora (promenjene su sve instalacije, urađeni su novi podovi, gde je trebalo – stavljena su nova vrata): garderoba sa kupatilima, mokri čvorovi, kuhinje i trpezarija, dok je naročito povedeno računa o zelenim površinama oko fabrike, postavljanjem sistema za navodnjavanje. U novembru je sa radom počelo postrojenje za hladno valjanje žice (Teurema), a u decembru još dve mašine – za proizvodnju žičane ograde „farmersko pletivo“ (South Fence Machinery – New Zealand) i rešetkastih nosača – binora (EVG).

Ugovoren je i prvi posao – obrada 5.000 t glatke čelične žice prečnika 14 milimetara, za klijenta iz Slovenije. Hladno valjanim postupkom dobija se rebrasta žica prečnika 12 mm. Za manje od mesec dana obrađeno je oko 1.000 t žice. Klijent je firma „Oil“, najveći slovenački distributer građevinskog čelika. Od 200.000 t, koliko se godišnje armature plasira u Sloveniji, kompanija „Oil“ je naručila 130.000 t.

nova-fabrika3_10

 

 

Najatraktivniji program koji će se realizovati u Mesarcima je produkcija pletene žičane ograde – „farmersko pletivo“.

Čelična ograda od pocinkovane žice – „farmersko pletivo“ – jeste proizvod koji se do sada uvozio. Ova vrsta specifične ograde koristi se kod ograđivanja autoputeva, poljoprivrednih gazdinstava, lovišta, nacionalnih parkova… Mašina za proizvodnju ograde „farmersko pletivo“ je kupljena na Novom Zelandu od kompanije „Saut fens“ (South Fence Machinery). Mašina je projektovana po posebnim zahtevima „Europolisa“, tako da će imati široku paletu formi (okana). Plaćena je 700.000 evra. Kapacitet mašine je oko 2.000 metara ograde za osam sati ili u jednoj smeni, u zavisnosti od visine koja može da bude 150–200 centimetara.

 

nova-fabrika4_13

„Naše analize pokazuju da je tržište ’farmerskog pletiva’ veliko i da će nam vrlo brzo biti potrebna bar još jedna ovakva mašina“, kaže Zečević. „Na domaćem, ali i regionalnom tržištu, najviše ograde ’farmersko pletivo’ biće plasirano za ograđivanje autoputeva, mada očekujemo veliko interesovanje i velikog broja različitih kupaca/klijenata.“

Treći program koji će se realizovati u „Novoj Фabrici“ je proizvodnja rešetkastih nosača – binora, različitih dimenzija, ali iz područja „standardni“, dok će se „specijalni“ i dalje proizvoditi samo u Zemunu.

Iako je „Nova Фabrika“ locirana u nerazvijenoj opštini, kakva je vladimiračka, koja vapi za novim radnim mestima, zainteresovanih za rad nema dovoljno. Većina od 48 preuzetih radnika je preko socijalnog programa napustila „Europolis“, ali se i preostali svakoga dana osipaju, iako su plate najveće u opštini, redovno se isplaćuju, a obezbeđen je i prevoz i topli obrok za sve zaposlene.