Prva “Izuzetna“ decenija

04.11.2014

Poslednjeg dana marta, utorak 31. kompanija Europolis napuniće izuzetnu prvu deceniju – „ekselent ten“ (Excellent Ten) postojanja i uspešnog poslovanja.

Prva decenija bila je brza i burna, jer se u tih 10 godine, 120 meseci ili 3.652 dana izdogađalo toliko mnogo stvari, što mnogim kompanijama nije pošlo za rukom ni za pet dekada. Uz to prava brzina je uhvaćena „tek“ u poslednje četiri godine, konkretno, od 2005. godine. Naime, tada je Vladan Zečević, osnivač, vlasnik i direktor, doneo odluku o suštinskoj programskoj diverzifikaciji – ozbiljnoj proizvodnji proizvoda od čelične žice. Za nešto više od pola godine kupljen je i revitalizovan proizvodni prostor u industrijskoj zoni Zemuna (Batajnički putu 5), kupljena i montirana moderna, atumatizovana, visokoproduktivna oprema, angažovani stručni kadrovi i 13. decembra puštena u rad „Nova Fabrika“. Koštala je bila blizu devet miliona evra i bila je najveća privatna i pojedinačna investicija te godine u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora.

Kompanija „Europolis“ počela je sa radom 31. marta 1999. godine, u jeku NATO agresije na Srbiju, a osnovna delatnost joj je bila spoljna i unutrašnja trgovina proizvodima od gvožđa i čelika za građevinarstvo, kao i opremom za industriju. Posle šest i po godina „Nova Fabrika“ je učinila da „Europolis“ postane dominantno proizvodna kompanija i to sa takvim potencijalom da za manje od godinu dana postane tržišni lider u ovoj oblasti i da trećinu srpskog tržišta „pokrije“ svojim proizvodima – armaturna mreža, binor nosači, glatka i rebrasta šipka i žica.

Tokom 2006-2008. godine, za tih 36 meseci, „Evropolis“ će žestoko povećati radni i poslovni prostor, modernizovati opremu i produkcione linije (automatizovana proizvodnja), utrostručiti proizvodne kapacitete, proširiti paletu proizvoda, ali se i dislocirati u nerazvijeno područje Srbije (opština Vladimirci, mesna zajednica Mesarci). Već u 2007. godini „Europolis“ je postao regionalni lider u proizvodnji mreže, binora i koševa za šipove, a u 2008 i ekskluzivni proizvođač farmerskog pletiva.

U novu dekadu Europolis ulazi sa visokoautomatizovanom opremom vodećih evropskih i svetskih proizvođača: EVG-Austrija, Schlatter-Švajcarska, Stema/Pedax-Danska, Teurema-Španija, Eurolls,Vitari-Italija, Ravni-Francuska i South Fence Machinery-Novi Zeland, na dvije lokacije velike preko sedam hektara i 13000 m2 proizvodnog prostora, produkcijom koja pored domaćeg odlaze i na tržišta Mađarske, Slovenije, Grčke, Crne-Gore, Hrvatske, BiH i paletom preko sto proizvoda. Kupovinom “Europolis“ proizvoda ugrađujete sigurnost, jer je kompletna proizvodnja pokrivena međunarodnim standardom ISO 9001:2008, a laboratorija za ispitivanje kvaliteta sirovine i gotovih proizvoda akreditovana prema SRPS ISO/IEC 17025:2006 od strane Akreditacionog tela Srbije ATS.